Werking

In de volksmond wordt water met veel calcium- en magnesiumionen ook wel ‘hard water’ genoemd. Een digisofter waterontharder zorgt ervoor dat de hardheid van het water verminderd wordt door deze ionen uit het water te filteren. Op deze manier ontstaat er zacht water.

Het voordeel van zacht water is goed zichtbaar in jouw badkamer en keuken. De douchewand blijft vrij van kalkaanslag, jouw kranen blijven glimmen en het koffiezetapparaat hoeft niet langer ontkalkt te worden. Ook wordt de smaak van water, koffie en thee verbeterd.

Is het ook voelbaar anders? Zeker, tijdens een douche of het wassen van je handen voel je het verschil met hard water. De afwezigheid van kalk zorgt dat jouw huid minder te verduren krijgt en biedt dus voordelen voor mensen die last hebben van eczeem en psoriasis.

Je ziet, proeft en voelt het verschil.

Een ion is een elektrisch geladen deeltje dat zowel een positieve als een negatieve lading kan hebben. Als twee ionen uitgewisseld worden op basis van deze statistische lading, wordt dit ionenwisseling genoemd.

In onze waterontharders zitten minuscule harsbolletjes die in staat zijn om calcium- en magnesiumionen uit te wisselen tegen natriumionen. Het ontbreken van deze ionen zorgt dat de vorming van kalk niet langer mogelijk is.

In de digisofter waterontharder zitten miljoenen hele kleine harsbolletjes. Die harsbolletjes zorgen ervoor dat de calcium en magnesium deeltjes blijven plakken wanneer het leidingwater door de waterontharder stroomt.

Als de harsbolletjes geen calcium en magnesium meer kunnen opnemen, moeten ze schoongespoeld worden. Hier komt het zout om de hoek kijken. Het zout vermengt zich met leidingwater en spoelt de harsbolletjes schoon.

Tijdens dit proces wordt de waterontharder afgesloten zodat er geen zout water in de leidingen terecht kan komen. Om er zeker van te zijn dat de waterontharder helemaal vrij is van zout, wordt de waterontharder altijd nagespoeld. Na deze spoeling is de digisofter waterontharder weer klaar voor gebruik.

Een digisofter waterontharder werkt voor 100% op waterdruk, maar gebruikt zijn stroomvoorziening om een spoeling te kunnen starten. Dit is belangrijk om stilstaand water en de vorming van bacteriën te voorkomen.

In principe is het aantal liters doorslaggevend voor het starten van een spoeling, tenzij er zeven dagen achtereenvolgens géén spoeling is geweest. Dan voorkomt een digisofter waterontharder stilstaand water en start alsnog een spoeling. Dit laatste is bijvoorbeeld in geval van een vakantie handig om vorming van bacteriën te voorkomen.

Ook is de waterontharder voorzien van een geheugen waarmee verbruiksgegevens en eventuele storingen kunnen worden uitgelezen.

Een digisofter waterontharder verbruikt ongeveer € 2,- aan stroom op jaarbasis.

Het zoutverbruik van een digisofter waterontharder is afhankelijk van hoeveel water je verbruikt. In de meest optimale situatie is het zoutverbruik ongeveer 350 gram per m3 (1000 liter). Dit kan in de praktijk oplopen tot een verbruik van ongeveer 500 gram per m3.

Een digisofter waterontharder produceert ongeveer 45 decibel aan geluid tijdens het spoelproces. Dit is vergelijkbaar met een moderne vaatwasser. Tijdens het filtratieproces maakt de waterontharder vrijwel geen geluid.

Ja, door de twee bypasskranen dicht te draaien en vervolgens de stekker uit het stopcontact te halen is de digisofter waterontharder (tijdelijk) uit te schakelen.


Installatie

Om in je hele woning de voordelen van zacht water te ervaren, is het belangrijk om de digisofter waterontharder zo dicht mogelijk bij de watermeter te plaatsen. Dit is ook de plek waar het minste leidingwerk nodig is. Daarnaast heeft een digisofter waterontharder een stroompunt en een afvoer nodig om het spoelwater kwijt te kunnen.

Iedereen met basiskennis van leidingwerk is in staat om zelf een MERK waterontharder te installeren. Met behulp van onze handleiding, nemen wij je stap voor stap mee door het hele installatieproces. Bezit je niet de kennis om zelf te installeren? Vraag dan een installateur  naar de mogelijkheden.

Ja. Wanneer de harsbolletjes in de waterontharder worden schoongespoeld, moet het spoelwater met de kalkdeeltjes geloosd worden. Er komt minimaal 50 liter water vrij tijdens een spoeling. Zorg er dus voor dat de afvoer hier groot genoeg voor is.

Jazeker, deze kun je hier vinden.

Ja, als je een waterontharder plaatst, is het volgens waterwerkblad 3.8 verplicht om een geschikte terugstroombeveiliging te plaatsen.

Als je de digisofter waterontharder alleen privé gebruikt, is een terugstroombeveiliging van het type CA verplicht. Verstrek je het water aan derden? Dan is het type BA verplicht.

Een heel klein beetje. Bij de consumenten modellen van digisofter is dit maximaal 0,3 bar en bij de grootverbruik modellen maximaal 0,6 bar. Let op: de plaatsing van een terugstroombeveiliging levert wel een aanzienlijk drukverlies op. Meer informatie over het drukverlies vind je in de handleiding of op het etiket van het product.

Om het drukverlies van de terugstroombeveiliging te compenseren, kun je gebruik maken van een drukverhoger. Dit wordt ook wel een hydrofoorpomp genoemd.

Je plaatst de hydrofoorpomp tussen de watermeter en de terugstroombeveiliging. De maximale werkingsdruk van digisofter waterontharder ligt op 7,0 bar.

Voor de minimale resthardheid verwijzen wij je graag naar de voorschriften van de leverancier(s) van je randapparatuur. De geadviseerde resthardheid is per fabrikant verschillend. Kijk in de voorschriften van de fabrikant om het eventuele verlies van garantie te voorkomen.

Verstrek je water aan derden? Dan is volgens Waterwerkblad 3.8 een minimale resthardheid van 5,6 °dH verplicht.

De maximale opvoerhoogte van de afvoer is 120 centimeter gerekend vanaf de hoogte van de afvoertule op de kop van de waterontharder.

Nee, je kunt geen condenspomp gebruiken om het spoelwater af te voeren. Er komt tijdens een spoeling maximaal 10 liter water per minuut vrij. Dit is meer dan de capaciteit van een condenspomp en veroorzaakt dus storingen.

Wij adviseren altijd om de overloop van uw digisofter waterontharder aan te sluiten op de afvoer. In het geval van een storing wordt er mogelijk een beroep gedaan op de overloop voor het afvoeren van het spoelwater.

Jazeker! Een digisofter waterontharder is even makkelijk los te koppelen als te installeren. Je kunt de digisofter waterontharder dus makkelijk meenemen naar je nieuwe woning. Sommige mensen laten de waterontharder zelfs staan bij de verkoop van hun woning om daarmee de interesse van de kopers te wekken en de waarde van de woning te verhogen.

Ja, wij kunnen één van onze service- en onderhoudsmonteurs laten controleren of je digisofter waterontharder goed is aangesloten. Je betaalt hiervoor de kosten van een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Wil je een controle laten inplannen? Neem dan contact op via 078 – 200 11 11.

Voor een grove schatting van de hardheid van je water, kun je hier jouw postcode invullen. In de praktijk zien we dat deze waarde nog wel eens afwijkt. Als je de hardheid van je water met 100% zekerheid wilt weten, kun je hiervoor een testset bij de groothandel, retailer of leverancier aanschaffen waarmee je zelf de hardheid kunt meten.


 

Je meet de uitgaande hardheid (°dH) het meest nauwkeurig met behulp van een testset voor totale hardheid. Hiermee kun je druppelsgewijs de hardheid meten. Je kunt een test aanschaffen bij de groothandel, retailer of leverancier.

Ja, in de meeste gevallen is er namelijk een losse warmwatervoorziening in de vorm van een boiler of warmtewisselaar aanwezig. Het verwarmingselement blijft met een digisofter waterontharder vrij van kalkaanslag en behoudt daarmee zijn rendement.

Wordt het warme water ook centraal aangeleverd? Dan kan een digisofter waterontharder alleen het koude water ontharden. Dit zal de totale hardheid van het gemengde water wel aanzienlijk verlagen en levert dus nog steeds een voordeel op.


Over ons

In 1983 kregen wij de vraag naar een permanente oplossing tegen kalkaanslag en is onze liefde voor waterontharding begonnen. Wij zijn de fabrikant van digisofter waterontharders en gevestigd in Alblasserdam.

Wil je meer weten over Fegon Waterbehandeling? Ga dan naar de website van Fegon

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08.15 uur en 12.30 uur en tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Neem contact met ons op via 078 – 890 74 44.

Voordelen

Het grootste deel van het water dat in Nederland uit de kraan komt, noem je hard water. Hard water in Nederland kun je drinken, maar door de aanwezigheid van calcium en magnesium zorgt hard water wel voor kalkaanslag in je badkamer, keuken en in alle apparaten die water gebruiken.

De hoeveelheid kalk in het water wordt uitgedrukt in °dH (Duitse hardheid). 1° dH staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter.

Er is geen officiële schaal en leveranciers van drinkwater spreken pas bij 15°dH over ‘hard water’. Uit ervaring weten wij echter dat alles boven de 3°dH kalkaanslag veroorzaakt.

In de praktijk horen wij dagelijks positieve berichten van klanten over het effect van een digisofter waterontharder op de huid.

Omdat de huid bij eczeem ‘openstaat’, kan er van alles in terecht komen. Zo kunnen kleine deeltjes kalk bijvoorbeeld zorgen voor rode eczeemplekken. Bij zacht water zijn deze deeltjes echter niet meer aanwezig en wordt deze oorzaak van eczeem weggenomen. Kort douchen is een oplossing voor het beperken van de klachten, maar het gebruik van zacht water is nog beter.

Ook het gebruik van minder zeep helpt bij het voorkomen van eczeem. Met zacht water gebruikt u tot wel 50% minder zeep voor hetzelfde resultaat en komt de huid dus minder in aanraking met deze middelen.

Nee, kalk is niet ongezond. In jouw dagelijkse voeding zoals melk, melkproducten, groenten, noten en peulvruchten zit al ruim voldoende calcium om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen. Het drink van ‘hard water’ voegt hier dus nauwelijks iets aan toe.

Om een voorbeeld te geven: je moet maar liefst veertien keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water drinken om genoeg calcium binnen te krijgen.

Ja, je kunt het gebruik tot minimaal 50% reduceren. Een flinke besparing dus. Door de aanwezigheid van kalk in het water, zijn was- en schoonmaakmiddelen veel minder effectief. De kalkdeeltjes remmen namelijk de werking.

Dat klopt helemaal. Met een digisofter waterontharder ben je van kalkaanslag af. Het schoonmaken gaat een stuk makkelijker, want je hoeft minder hard te poetsen. Ook je apparatuur gaat langer mee door de afwezigheid van kalk.

Ja, water mét kalk zorgt voor een hoger energieverbruik. Door kalkaanslag op een verwarmingselement duurt het langer om water op te warmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boiler, warmtepomp  of waterkoker. Met een digisofter waterontharder zal het energieverbruik dus dalen.

Ja, ook bestaande kalkaanslag zal met de tijd verdwijnen. Leidingwater heeft de eigenschap om mineralen op te nemen en zal dus bestaande kalkaanslag oplossen. Het kan echter wel een aantal maanden duren voordat de meeste kalk is verdwenen.


Aanschaf

Een digisofter waterontharder is te koop bij Technische Unie en kan daar ook online worden aangeschaft. Wil je profiteren van het inkoopvoordeel van de installateur? Laat dan de installateur de aanschaf en installatie verzorgen.


 

​​​​​​​

De prijs van een digisofter waterontharder is afhankelijk van het model dat bij jouw situatie past. Dit model is afhankelijk van het waterverbruik. Wil je weten welk model past bij jouw situatie? 

Voor meer informatie over prijzen kun je contact opnemen met de Technische Unie of met een installateur. Zoek je een verkooppunt? Klik dan hier.

Alle installateurs met kennis van leidingwerk kunnen een digisofter waterontharder installeren. Je kunt zelf een installateur benaderen, maar ook contact opnemen met ons via 078 – 890 74 44. Dan zoeken wij een geschikte installateur in jouw omgeving.

Hoeveel water je verbruikt bepaalt welk model past in jouw situatie. Om voor iedere situatie een geschikte oplossing te bieden, hebben wij verschillende modellen.

Twijfel je over de keuze van het geschikte model? Maak dan gebruik van onze keuzehulp!

Het regeneratiezout voor de digisofter waterontharder kun je aanschaffen bij de Technische Unie of bij jouw installateur. Je kunt het zout ook aanschaffen tijdens het jaarlijkse onderhoud bij een van onze service- en onderhoudsmonteurs.


Onderhoud & Garantie

Ja, iedere waterontharder heeft een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig in verband met de hygiëne van het drinkwater. Tijdens een onderhoudsbeurt reinigen we de waterontharder met een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel zodat het drinkwater van de hoogste kwaliteit blijft.

Om een optimale werking te kunnen blijven garanderen, controleren wij de waterontharder op gebreken en vervangen preventief of noodzakelijk onderdelen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt draagt dus bij aan veilig drinkwater, een langere levensduur van de waterontharder en voorkomt onnodig hoge kosten.

Onze service- en onderhoudsmonteur begint met het controleren van de hardheid van je leidingwater met behulp van een titrantvloeistof. Daarna controleert hij de aansluiting op de digisofter waterontharder, worden onderdelen preventief of noodzakelijk vervagen en updaten wij de instellingen.

Het belangrijkste onderdeel van het onderhoud, de inwendige reiniging van de harscilinder, vindt plaats samen met de test van alle spoelfases.

Om de vorming van bacteriën tegen te gaan, is het van essentieel belang om een waterontharder te laten desinfecteren. Je behoudt hiermee een hoge kwaliteit drinkwater zoals deze wordt aangeleverd door het waterbedrijf.

Nee, wij werken uitsluitend met losse onderhoudsbeurten. Je hebt dus altijd zelf de regie in handen bij de keuze voor een schone en optimaal werkende digisofter waterontharder.

Nee, het is niet mogelijk om bij ons losse onderdelen te bestellen. Wij kunnen echter wel één van onze service- en onderhoudsmonteurs langs sturen om de storing te verhelpen. Valt de waterontharder nog binnen de garantie? Dan doen wij dit helemaal gratis! Heb je je nog niet aangemeld voor garantie . Doe dit dan zo snel mogelijk!


 

​​​​​​​

Het gebeurt weinig dat de digisofter waterontharder storingen heeft. Maar als dit zo is, kan je altijd contact opnemen met onze technische support via 078 – 890 74 44. Wij doen er alles aan om de storing zo snel mogelijk telefonisch op te lossen. Als dit niet lukt, dan sturen wij een service- en onderhoudsmonteur bij je langs.

Op het display van jouw digisofter waterontharder lees je de beknopte omschrijving van de storing. Neem contact op met onze technische support via 078 – 890 74 44. Wij doen er alles aan om de storing zo snel mogelijk telefonisch op te lossen. Als dit niet lukt, dan sturen wij een service- en onderhoudsmonteur bij je langs.

Draai in het geval van lekkage altijd eerst de twee bypasskranen dicht en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. De waterontharder is daarmee uitgeschakeld. Neem daarna telefonisch contact op met onze technische support via 078 – 890 74 44.

In geval van een storing willen wij je zo snel mogelijk van dienst te zijn. Soms lukt ons dat al de volgende dag.

Wij voeren in heel Nederland onderhoud uit. Onze service- en onderhoudsmonteurs wonen door heel het land, dus er is altijd een monteur dicht bij jou in de buurt.

Als je het jaarlijkse onderhoud door ons laat uitvoeren, dan krijg je daarna één jaar extra all-in garantie. Doet er zich toch een storing voor in dat jaar? Dan komen wij deze kosteloos verhelpen.

Een installateur kan ook het onderhoud aan een digisofter waterontharder verrichten, maar gezien de garantie en het bezit van originele onderdelen, adviseren wij altijd om onderhoudsbeurten door ons uit te laten voeren. Bel 078 – 200 11 11 om een afspraak te maken

Nee, je ontvangt van ons altijd achteraf een factuur per e-mail. In de e-mail zit tevens een handige betaallink om per iDEAL te betalen.

Bij aanschaf van een MERK waterontharder ontvang je standaard 24 maanden wettelijke fabrieksgarantie. Als je de waterontharder registreert via onze website, dan ontvang je tevens de aanvullende all-in garantie voor één jaar. Heb je een storing? Dan komen wij deze kosteloos verhelpen!

Is jouw digisofter waterontharder geïnstalleerd? Dan vragen wij jou om deze zo snel mogelijk te registreren via onze website en ontvang je automatisch één jaar gratis all-in garantie. Je kunt uiteraard ook telefonisch contact opnemen via 078 - 890 74 44.

Gefeliciteerd, je bent nu in het bezit van een digisofter waterontharder én een woning zonder kalkaanslag. Wij vragen jou zo snel mogelijk telefonisch contact op te nemen via 078 - 890 74 44 om de registratie te voltooien.

Als je jouw waterontharder nog niet hebt geregistreerd, dan kun je dit hier alsnog doen. Hiermee ontvang je één jaar gratis all-in garantie. Bij registratie wordt je automatisch binnen één jaar na de installatiedatum benaderd voor het jaarlijkse onderhoud.


 

Jazeker.  Je kunt via 078 – 200 11 11 ook zelf contact opnemen voor het inplannen van een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Als je jouw waterontharder hebt geregistreerd, word je automatisch benaderd voor het jaarlijkse onderhoud.


 

​​​​​​​

Ja, de service- en onderhoudsmonteur heeft altijd zout bij zich en helpt je graag met het bijvullen van jouw digisofter waterontharder en aanvullen van de zoutvoorraad.

Onze TopFinish Glansbeschermer is geschikt voor een water- en vuilafstotende reiniging van alle moeilijk te reinigen gladde ondergronden zoals sanitair, kranen, wasbakken en tegels. Je kunt TopFinish aanschaffen bij de service- en onderhoudsmonteur.Offerte aanvragen bij digisofter
 

Postadres

Ohmweg 59
2952 BB Alblasserdam
(078) 890 74 44
info@digisoft-waterontharder.nl

KVK: 24428015

Welk product past bij mij?